LIVING RIGHTS - INTRODUCTIE

Living Rights is een documentaire serie over het Verdrag van de Rechten van het Kind (UN 1989). De films portretteren kinderen in Kenia, Japan, Peru en Wit-Rusland.

De serie Living Rights gaat over de moeilijke keuzes waarmee jongeren in het dagelijks leven te maken hebben. In het licht van de Rechten van het Kind gaat het over problematische situaties waarin geen eenvoudige en eenduidige oplossingen zijn. Living Rights heeft als doel het Verdrag van de Rechten van het Kind meer tot de verbeelding te laten spreken.

Inmiddels zijn de films op diverse internationale festivals vertoond en hebben verschillende prijzen ontvangen.

WWW.LIVINGRIGHTS.NL

Naast de filmserie is er ook deze website ontwikkeld om jongeren op een educatieve en creatieve manier te betrekken bij de Rechten van het Kind: www.livingrights.nl. Daar staan liedjes, sprookjes, spelletjes, dilemma's etc. uit verschillende landen waar wij films hebben opgenomen. Van belang is dat jongeren zelf materiaal gaan toevoegen aan de site. Ze kunnen op de site filmfragmenten downloaden en daarmee ook zelf films maken.


VERHALEN VAN LIVING RIGHTS

Hieronder staan de verhalen beschreven die in de verschillende landen zijn verfilmd.

TOTI - KENIA
Het Keniaanse deel gaat over Toti, een 14-jarig Masaï meisje. Zij is op haar elfde van huis gevlucht toen haar vader haar wilde uithuwelijken. Bij de Masaï is de praktijk van het uithuwelijken van groot belang voor het voortbestaan van de cultuur. Dankzij het huwelijk van een dochter krijgt de vader weer koeien om zijn kudde uit te breiden. Er komt echter steeds meer verzet tegen deze huwelijken en de daar aan voorafgaande besnijdenis van de meisjes.

Toen Toti was gevlucht is haar identieke tweelingzus Amina in haar plaats uitgehuwelijkt. Na drie jaar ontmoeten Toti en haar zus elkaar weer. Twee praktisch gelijke meisjes, met een totaal verschillend leven. Vanuit het perspectief van de Rechten van het Kind roept deze situatie veel vragen op, maar geeft geen eenduidige en pasklare antwoorden.

Ook de ontmoeting en traditionele verzoening van Toti met haar ouders laten de verscheurdheid van Toti's wereld zien. Enerzijds wil zij naar school maar anderzijds wil ze geen afstand nemen van haar familie en de bijzondere cultuur waarin zij is groot gebracht.

YOSHI - JAPAN
In Japan is het thema prestatiedruk binnen een kind zelf. Echter vanuit het perspectief van Yoshinori (16) die aan het Asperger syndroom lijdt (verwant aan autisme).

Doordat hij niet kon meekomen op school en buiten de groep viel is hij recentelijk naar een speciale school overgeplaatst. Daar heeft hij weinig gemeen met de andere kinderen en valt zodoende tussen wal en schip. Van studeren is daar geen sprake. De meeste kinderen op de speciale school hebben zware verstandelijke handicaps.

Yoshinori heeft als obsessies een medicijn te vinden tegen mentale handicap, en weer op een 'normale' school en met 'normale' kinderen te kunnen leren. Hij wil weg van het 'huis der geesten'. Hij houdt een vurig pleidooi op school voor een medicijn en een gelijkwaardige vorm van studeren voor kinderen met een geestelijke handicap. Bij zijn studiegenoten komt zijn boodschap echter vaak niet over.

PERU
Roy (10) werkt in de goudmijnen. Hij wil werken om zijn familie te helpen. Volgens de rechten van het kind mag hij niet werken. Ook zijn ouders verzetten zich tegen de druk om hem uitsluitend naar school te laten gaan. Zij vinden dat hij ook moet helpen in plaats van de straat op te gaan met vrienden. En wat heeft Roy straks aan zijn diploma als hij niet eens heeft geleerd hoe hij in de mijn zijn brood moet verdienen?

Wat moet en mag een kind en wanneer is een kind geen kind meer en mag het werken?

LENA
In Ghoiniki Wit-Rusland - 30 km van de kernreactor Tsjernobyl - woont Lena bij haar pleegmoeder. Haar eigen moeder woont in Minsk en is niet in staat voor haar te zorgen. Ondanks dat er nog veel radioactiviteit is, het gebied grotendeels is verlaten en Lena mogelijk een hersentumor heeft, is de aanbieding om in Italie te geadopteerd te worden geen vanzelfsprekende keuze die Lena moet maken. Ieder kind heeft recht op een fysiek en psychisch veilige omgeving om in op te groeien. Wat weegt het zwaarst voor Lena?

 

 

KORTE BESCHRIJVING / SYNOPSIS

'Living Rights' zijn persoonlijke portretten van kinderen in verschillende landen die leven in omstandigheden die in conflict zijn met de universele Rechten van het Kind. Yoshi in Japan heeft het Syndroom van Asperger en droomt ervan 'normaal' te worden. De film Roy gaat over een project tegen kinderarbeid in Peru dat grote invloed heeft op Roy en zijn familie die in de goudmijnen werkt. Toti is een Masai-meisje in Kenia dat is weggevlucht voor het huwelijk; maar in haar plaats is haar tweelingzus uitgehuwelijkt. Lena in Tsjernobyl moet kiezen tussen haar vertrouwde wereld of een adoptie in Italië: daar is geen radioactiviteit, maar is de omgeving onbekend. Onderaan deze pagina staan de verhalen wat uitgebreider beschreven.

De films zijn in samenwerking met de Wereldomroep, de EO en Unicef gemaakt. In november 2005 zullen de films in de bioscoop worden uitgebracht (zie voor het schema: vertoningen) en in 2006 op televisie worden uitgezonden.

Financieel hebben bijgedragen:

VSBfonds - Unicef - Stichting Kinderpostzegels
NCDO-duurzame ontwikkeling - Ministerie van VWS - CoBO fonds
Ministerie van Justitie - Save the Children - Kodak.
FESTIVALS & PRIJZEN

De filmserie heeft tijdens het 58th Locarno Film Festival een special mention gekregen, zoals de jury aangaf: "For its ability to retell the sadness and pain of childhood with tenderness, simplicity and enthusiasm. Four great cinematic moments, an antidote to sentimental story-telling."

Op BUSTER Copenhagen International Film Festival for Children and Youth heeft de film Yoshi de documentary film award gewonnen: "A thought provoking and moving film about a strong-willed and charming boy. The film unsentimentally presents the main character's fight to overcome his mental handicap in order to go to a normal school. With a simple film language and few means, the director has accomplished to create a unique film". Verder heeft de serie nog de 'Prize of French Ambassador - Pärnu International Documentary and Anthropology Film Festival' gewonnen en is op diverse festivals vertoond (waaronder ook IDFA).

Variety schreef over de serie: "a fascinating ethical and sociological study of children's rights" Ronnie Scheib. Kijk ook bij recensies voor een volledige beschrijving.

voor vragen of reacties stuur een email naar: info@dovanafilms.nl

CREDITS

Photograpghy PETER BRUGMAN nsc / DANNY ELSEN nsc
Editor LUCE VAN DE WEG
Director assistant
Kenya: JOYCE SAIKO, CHAI LOCHER, SIMON OLE KING
Japan: NORIKO ANSELL
Peru: PEDRO HUAMANI
Belarus: KARINA ANTIPENKO
Sound design: VLADIMIR GOLOVNITSKY
Final sound mix: DANNY ROSENDAHL
Director & Producer: DUCO TELLEGEN